Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
«Ο Χάσης», του Δημητρίου Γουζέλη Print E-mail

Ξεκίνησαν με πολύ ενθουσιασμό οι πρόβες για την κωμωδία
«Ο Χάσης», του Δημητρίου ΓουζέληΞεκίνησαν με πολύ ενθουσιασμό οι πρόβες για την κωμωδία Ο Χάσης, του Δημήτριου Γουζέλη. Το έργο θα παρουσιαστεί από την Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ και πρόκειται για μια συμπαραγωγή με τη Θεατρική Εταιρεία Φανταστικό Θέατρο.

Την σκηνοθεσία έχει επωμισθεί η Μαγδαλένα Ζήρα, τα σκηνικά /κοστούμια ο Εδουάρδος Γεωργίου, την μουσική σύνθεση ο Δημήτρης Ζαχαρίου, τις χορογραφίες η Φωτεινή Περδικάκη και τους σχεδιασμούς φωτισμών η Καρολίνα Σπύρου. Στην παράταση πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Αντωνίου, Μαρίνα Βρόντη, Άντρια Ζένιου, Θανάσης Ιωάννου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Πολυξένη Σάββα και Δημήτρης Χειμώνας.

Ο Χάσης, μια επεισοδιακή κωμωδία γραμμένη στα τέλη του 18ου αιώνα, έχει χαρακτηριστεί ως ζωντανή τοιχογραφία της Ζακυνθινής κοινωνίας της εποχής της. Η λογοτεχνική και ιστορική του σημασία είναι μεγάλη καθώς αποτελεί ένα έργο-μεταίχμιο μεταξύ του Κρητικού δράματος της αναγέννησης και της νεότερης ελληνικής δραματουργίας. Έχει ρίζες στα λαϊκά δρώμενα και στην αναγεννησιακή κομμέντια, αλλά συνδέεται και με το πνεύμα του λαϊκού θεάτρου σκιών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πανέμορφη γλώσσα του, αφού το κείμενο αποτελείται από ζευγαρωτούς δεκαπεντασύλλαβους στο Ζακυνθινό ιδίωμα της εποχής.

Ο Δημήτριος Γουζέλης γεννήθηκε το 1774 στη Ζάκυνθο. Ανιψιός και μαθητής του ποιητή Αντώνιου Μαρτελάου, μελέτησε κοντά του σε νεαρή ηλικία την ελληνική και λατινική γραμματεία. Ο Μαρτελάος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του νεαρού τότε Γουζέλη. Στη συνέχεια φοίτησε στη Σχολή του Φραγκισκανικού μοναστηριού Santa Maria delle Grazie, όπου έμαθε ιταλικά και γαλλικά, κοντά στον ιερέα Nicolo Reinaud. Στο χώρο της λογοτεχνίας ο Γουζέλης ασχολήθηκε με την ποίηση, το ηρωικό έπος, τη μετάφραση και το πατριωτικό δράμα, πήρε ωστόσο την ξεχωριστή θέση του στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας χάρη στη νεανική κωμωδία του Ο Χάσης, η οποία πρωτοκυκλοφόρησε το 1790 και, σε δεύτερη αναθεωρημένη και συμπληρωμένη μορφή, το 1795.

Το έργο:
Το έργο πραγματεύεται διάφορα επεισόδια της καθημερινής ζωής του Τζάντε (Ζάκυνθος) στα τέλη του 18ου αιώνα, με κεντρικό ήρωα ένα υπαρκτό πρόσωπο, συντοπίτη του ποιητή, τον Θοδωρή Καταπόδη (1734-1807). Έναν άσημο παπουτσή, φαφλατά, μουρλοΰπερήφανο, «παλικάρι της φακής» που περνιόταν για σπουδαίος και είχε το παρατσούκλι Χάσης.
Η κωμωδία ανοίγει με πρωινούς οικογενειακούς καβγάδες, συνεχίζεται με μικροπαρεξηγήσεις, αντιπαραθέσεις, φάρσες, τριβές, άλλους καβγάδες, φαγοπότια, χωρατά και φιλιώματα…

Πρεμιέρα: Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017, Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία) στις 8.30μμ

Παραστάσεις
Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, Θέατρο Δέντρο στις 8.30μμ
Κάθε Τρίτη, Τετάρτη & Σάββατο στις 8.30μμ και Κυριακή στις 6.30μμ στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ (μέχρι 17 Δεκεμβρίου 2017)

Πληροφορίες/κρατήσεις: 25877827


Μέγας Θεσμικός Χορηγός: ΘΟΚ | Πάγιοι χορηγοί: Δήμος Λεμεσού, Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού Χορηγοί επικοινωνίας: Κανάλι Έξι, ΡΙΚ