27/3/2014 Αποτελέσματα Β’ Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη Κωστή Κολώτα Print E-mail

Στον συγγραφέα Γιάννη Αγησιλάου το Α’ βραβείο του
Β’Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα

Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου τα αποτελέσματα του Β’Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα.

 

Οι συμμετοχές αριθμητικά έφθασαν τις 44, μια απροσδόκητα ευχάριστη αύξηση συμμετοχών από συγγραφείς σε Κύπρο, Ελλάδα και Γαλλία, γεγονός που αφενός αναβαθμίζει τον θεσμό, αφετέρου θέτει την ΕΘΑΛ μπροστά σε μεγαλύτερες ευθύνες για την μελλοντική πορεία του Διαγωνισμού και κυρίως τον τρόπο παρουσίασης, δημοσιοποίησης και επιβράβευσης των έργων.

Το Α’ Βραβείο απονεμήθηκε στον Γιάννη Αγησιλάου για το έργο «Η Συλλογή».
Ένα ολοκληρωμένο έργο με δύο ανδρικούς χαρακτήρες, με αξιοζήλευτη θεατρική εξέλιξη της πλοκής που χωρίς να εκβιάζει τίποτα, επιτυγχάνει στην τελευταία σκηνή την επιζητούμενη κορύφωση.
Το Β’ Βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στους Χαράλαμπο Σαχτούρη από την Χίο για το έργο του «Το Παγκάκι» και Μιχάλη Νικολάου από τη Λεμεσό για το έργο του «Διλήμματα».

«Το Παγκάκι» με τέσσερεις ρόλους μας μεταφέρει στη σύγχρονη, σκληρή πραγματικότητα μιας μεγαλούπολης στην Ελλάδα. Ο Σαχτούρης κυριαρχεί απόλυτα στα εκφραστικά του μέσα, δημιουργεί εικόνες με δραματική ένταση και συνέπεια ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο.
Το έργο «Διλήμματα» αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Είναι ο μονόλογος μιας γυναίκας, που διαλεγόμενη στο σπίτι με μια τηλεοπτική περσόνα, μας αποκαλύπτει και εξιστορεί τον αβίωτο..βίο της, τον οποίο διαπερνούν οι τραυματικές εμπειρίες της Κύπρου, της εισβολής και των αγνοουμένων.
Το Γ’ Βραβείο απονεμήθηκε επίσης εξ ημισείας στους Βασίλη Μπουντούρη από την Θεσσαλονίκη για το έργο «Το Μαντήλι της Δυσδαιμόνας» και Αντώνη Γενναδίου από την Λακατάμια για το έργο «Ξεκούρδιστη Ντουλάπα».
Ο Αντώνης Γενναδίου με μια ντουλάπα ως συμβολική αφετηρία, μας περιφέρει στον υπαρξιακό κόσμο ενός παππού, της κόρης και της εγγονής του. Τρεις γενιές που συνευρίσκονται αλλά δεν διαλέγονται. Η γνώση και άρα η συνέχεια είναι απούσες…
Ο ελλαδίτης Β.Μπουντούρης μας διασκεδάζει με μια πολύ προσωπική, χιουμοριστική προσέγγιση σε ένα πασίγνωστο πρόσωπο του παγκόσμιου δραματολογίου, τη Δυσδαιμόνα του Οθέλλου.
Τέλος, Τιμητικός Έπαινος απονεμήθηκε στον Ηλία Μαρούτση από την Αθήνα για το έργο του «Χοτέλ Αούστρια», ένα έργο με θέμα τον εγκλεισμό, στην προσπάθεια της Επιτροπής να ενθαρρύνει ένα είδος γραφής που θα χαρακτηριζόταν ως πειραματική.

Την Κριτική Επιτροπή του Β’Διαγωνισμού Θεατρικού Μονόπρακτου στη Μνήμη Κωστή Κολώτα αποτέλεσαν κ.κ Τίτος Κολώτας, Μίμης Σοφοκλέους, Δώρος Ήρωας, Μηνάς Τίγκιλης και Κάτια-Λαμάρη-Σχίζα.

Τα βραβευθέντα έργα συνοδεύονται από χρηματικό βραβείο που προσέφεραν ο Δρ Χρίστος Κολώτας, ο Δήμος Λεμεσού και το Κυπριακό Κέντρο Θεάτρου του Δ.Ι.Θ. Ο Δήμος Λεμεσού και το Κυπριακό Κέντρο Θεάτρου θα αποτελέσουν στο εξής θεσμικούς συνδιοργανωτές του Διαγωνισμού.

Σε μέλλοντα χρόνο θα ανακοινωθεί ο τρόπος και ο χώρος που θα παρουσιαστούν με την μορφή Αναλογίου τα Β’ και Γ’ βραβεία και ενδεχομένως ως παραγωγή της ΕΘΑΛ το έργο του Γιάννη Αγησιλάου.