Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Print E-mail

Η ΕΘΑΛ (Εταιρεία θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού) και το ΚΑΝΑΛΙ6 σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης» διοργανώνουν ολοήμερο αφιέρωμα στη Ποίηση, με αφορμή τον εορτασμό της 21ης του Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.


mona_sabbidou_theodoulou andreas pastellas paionidou makrides
Μόνα Σαββίδου- Θεοδούλου Αντρέας Παστελλάς Έλλη Παιονίδου Αντρέας Μακρίδης
petoussis blanas antriana hatzihampis
Γιώργος Πετούσης Γιώργος Μπλάνας Αντριάνα Κρητικού Αντρέας Χατζηχαμπής

 

Κατά τη διάρκεια της ημέρας το ΚΑΝΑΛΙ ΕΞΗ θα μεταδίδει από τη συχνότητα του μελοποιημένη ποίηση και ποιήματα που έγραψαν οι λεμεσιανοί ποιητές: Μόνα Σαββίδου- Θεοδούλου, Αντρέας Παστελλάς, Έλλη Παιονίδου, Αντρέας Μακρίδης και Γιώργος Πετούσης. Το βράδυ στο Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση γνωριμίας με τον ελλαδίτη ποιητή Γιώργο Μπλάνα -είναι και μεταφραστής του Φιλοκτήτη που θα ανεβάσει η ΕΘΑΛ- και με τη συμμετοχή των νεότερων ηλικιακά ποιητών της Λεμεσού Αντριάνας Κρητικού, Αντρέα Χατζηχαμπή κ.α. Η όλη εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Για πληροφορίες: 25 877827

Ο Γιώργος Μπλάνας (γενν. 1959 στην Αθήνα) είναι έλληνας ποιητής, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Ζει κι εργάζεται στο Αιγάλεω, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε βιβλιοθηκονομία και ηλεκτροτεχνία και εργάστηκε μεταξύ άλλων ως βιβλιοθηκάριος και διαφημιστής. Το 1987 ντεμπουτάρισε στην ελληνική λογοτεχνία κυκλοφορώντας τη συλλογή "Η Ζωή Κολυμπά σαν Φάλαινα Ανύποπτη πριν τη Σφαγή". Το 2003 ήταν υποψήφιος των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για το ποίημα "Επεισόδιο". Αρθρογραφεί συχνά στον αθηναϊκό τύπο και σε λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ διατηρεί τη στήλη "Εγκυκλοπαίδεια Τεράτων" στο περιοδικό Γαλέρα σε εικονογράφηση Κώστα Κυριακάκη.

Ποίηση

  • Η Ζωή Κολυμπά σαν Φάλαινα Ανύποπτη πριν τη Σφαγή (Υάκινθος 1987)
  • Η Αναπόφευκτη Ανθηρότητά σου (Διάττων 1990)
  • Νύχτα (Νεφέλη 1991)
  • Παράφορο! (Δελφίνι 1997)
  • Άννα (Ερατώ 1998)
  • Η Απάντησή του (Νεφέλη 2000)
  • Επεισόδιο (Νεφέλη 2002)
  • Τα Ποιήματα του Προηγούμενου Αιώνα (συλλογές 1987-1997, Ερατώ 2004)
  • Ωδή Στον Γεώργιο Καραϊσκάκη (ένθετο στην Αυγή, 2007)

 

Χορηγοί Προβολής της εκδήλωσης: Κανάλι ΕΞΙ και η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Φωτογραφίες από την εκδήλωση: