Τιμητική Εκδήλωση για τη Μόνικα Βασιλείου Print E-mail

Η ΕΘΑΛ τίμησε τη Μόνικα Βασιλείου

Τη Μόνικα Βασιλείου, την πρώτη γυναίκα σκηνοθέτη του θεάτρου στη Κύπρο, την πρωταγωνίστρια, τη δασκάλα- τη λεμεσιανή σκηνοθέτιδα της παρθενικής της παραγωγής το 1989, με το Βροχοποιό του Ρίτσαρντ Νας τίμησε η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού μαζί με το Δήμο Λεμεσού τη Δευτέρα 1η του Νοεμβρίου 2010, στο Τεχνοχώρο της στη Λεμεσό.

Για τη ζωή και τη καλλιτεχνική  προσφορά της Μόνικα Βασιλείου στη Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία και τη πρώην Σοβιετική Ένωση μίλησαν οι Ανδρέας Χρίστου(Δήμαρχος Λεμεσού), Χριστάκης Γεωργίου (κριτικός θεάτρου, Πρόεδρος ΔΣ ΙΤΙ Κύπρου), Αντιγόνη Δρουσιώτη-Σολομονίδου (Δημοσιογράφος), Άλκη Ζέη (συγγραφέας), Στέφανος Ληναίος και Κίττυ Αρσένη (ηθοποιοί).

 

Η Μόνικα Βασιλείου ήρθε στη Κύπρο το 1960, μετά την αποφοίτησή της  από το Πανεπιστήμιο Θεατρικών Τεχνών «Οστρόβσκι» στη Ρωσία,. Μαζί με τον Ιάκωβο Καμπανέλη ιδρύουν το «Νέο Θέατρο» στη Λεμεσό. Το 1962 συμπράττει με το πρώτο ημικρατικό θέατρο Κύπρου, τον Ο.Θ.Α.Κ. Το 1963 φεύγει  για την Αθήνα, όπου συνεργάζεται με το θέατρο του Μυράτ, συμμετέχει στο πρώτο «Άρμα Θεάτρου», στο θίασο Βίλμας Κύρου, διδάσκει στις σχολές του Μάνου Κατράκη και του Πέλου Κατσέλη, στο θέατρο Παπαιωάννου με τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Σωτήρη Μουστάκα και άλλους. Με την Χούντα (1967) συλλαμβάνεται, κρατείται ένα μήνα στη Μπουμπουλίνας στα κρατητήρια της ΕΣΑ και εκτοπίζεται από την Ελλάδα ως-  «persona non grata»  - ανεπιθύμητη. Πηγαίνει στην Αγγλία για λόγους υγείας μετά, τα όσα υπέστη στη φυλακή. Στο Λονδίνο παίζει σχεδόν σε όλα τα τότε τηλεοπτικά κανάλια (1967-1972). Στο London Weekend T.V., I.T.V., A.T.V. και BBC2 και με μεγάλη επιτυχία τον «Χριστό ξανασταυρώνεται» του Καζαντζάκη. Το 1972 επιστρέφει στη Κύπρο λόγω ασθενείας του πατέρα της  και εντάσσεται με την ίδρυση του, στο Θ.Ο.Κ.. Το 1978 φεύγει από τον Θ.Ο.Κ. και δουλεύει με διάφορες θεατρικές ομάδες που τότε έκαναν πολύ καλή και πειραματική δουλειά, πράγμα  που την ενδιέφερε. Το 1978-79 ξεκινάει τη πρώτη «Παιδική Σκηνή» του Θ.Ο.Κ. ως έκτακτη συνεργάτης. Το ενδιαφέρον της για το παιδικό θέατρο ή καλύτερα  τη σχέση παιδιού και θεάτρου ξεκίνησε με την εισβολή το 1974 και τα παιδιά των καταυλισμών όπου επισκεπτόταν ως εθελόντρια. Έτσι από το 1978 και μετά από μεταπτυχιακές σπουδές και ειδίκευση στο θέατρο για παιδιά αρχίζει να δουλεύει σε Σχολές και να διδάσκει στη Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, σε δασκάλους και νηπιαγωγούς μέχρι και το κλείσιμο της. Παράλληλα διδάσκει στα ιδιωτικά κολλέγια του Intercollege και του Frederic όπως και στο Πανεπιστήμιο LinkÖpuk – Σουηδίας, Παιδαγωγική Ακαδημία Gdank – Πολωνίας, St Patric University – Δουβλίνο, Πανεπιστήμιο Κρήτης κ.ά. Ενδιάμεσα σκηνοθετεί στα ελεύθερα θέατρα και τον Θ.Ο.Κ. Τα τελευταία  χρόνια σταμάτησε να διδάσκει και συνεργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης με την Ε.Θ.Α.Λ., το θέατρο ΣΚΑΛΑ, τον Θ.Ο.Κ.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για τη Μόνικα Βασιλείου

Διοργανωτές: ΕΘΑΛ και Δήμος Λεμεσού

ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στις 7.30 μ.μ.

Τεχνοχώρος της ΕΘΑΛ, ακίνητα δήμου στη Φραγκλίνου Ρούζβελτ

Πληροφορίες: 25 877 827

vasileiou1.jpg

vasileiou2.jpg

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:


Videos:
Η Κίτη Αρσένη μιλάει για τη Μόνικα Βασιλείου


Ο Στέφανος Ληναίος μιλάει για τη Μόνικα Βασιλείου


Η Άλκη Ζέη μιλάει για τη Μόνικα Βασιλείου