Τον Ιούνιο στη Λεμεσό ο Ανδρέας Στάικος Print E-mail
staikos01.jpgΟ θεατρικός συγγραφέας Ανδρέας Στάικος είναι ο κατεξοχήν μεταφραστής στα ελληνικά του Μαριβώ. Μεταφράσεις του στο παρελθόν έχουν παρουσιάσει το Θέατρο ΕΝΑ (Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη) και η ΕΘΑΛ/θέατρο Πράξις (Ο Θρίαμβος του Έρωτα σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.)

staikosbiblia.jpgΤα σημαντικότερα θεατρικά του είναι το 1843, Καρακόρουμ, Κλυταιμνήστρα, Καπνοκράτωρ- τα δυο τελευταία έχουν παρουσιασθεί στο Τεχνοχώρο από ελλαδίτες ηθοποιούς στη πρόσφατη πενταετία. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το μυθιστόρημά του Επικίνδυνες Μαγειρικές που μεταφράστηκε σε είκοσι γλώσσες, έγινε θεατρικό (ανεβάστηκε και από την ΕΘΑΛ το 2004 και περιόδευσε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) και φέτος γυρίστηκε και ως κινημ/κή ταινία με πρωταγωνιστές τους Δ.Χωραφά, Κ.Μαρκουλάκη και Κάτια Ζυγούλη

 

Την μετάφρασή του στο Στόμα Έχει και Μιλιά Δεν Έχει (Η Γλωσσοκοπάνα) του Μαριβώ θα παρουσιάσει το καλοκαίρι η ΕΘΑΛ σε παγκύπρια περιοδεία. Με την ευκαιρία της πρεμιέρας του έργου τη Παρασκευή 25 Ιουνίου στο θέατρο ΡΙΑΛΤΟ, ο Στάικος θα επισκεφθεί τη Λεμεσό και τη Τετάρτη 23 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Θεατρικού Βιβλίου με θέμα συζήτησης το τελευταίο του θεατρικό έργο, τη  Ναπολεοντία.

 

napoleontia.jpg
 

 

Παραλειπόμενα....

Με το βιβλίο της Φ.Χάρτνολλ, Ιστορία του Θεάτρου σε μετάφραση Ρούλας Πατεράκη από τις εκδόσεις Υποδομή ξεκίνησε τη λειτουργία της η Λέσχη Ανάγνωσης Θεατρικού Βιβλίου, μια πρωτοβουλία της ΕΘΑΛ με τη συνεργασία της ΠΟΕΔ στη Λεμεσό της Κύπρου. Στη πρώτη συνάντηση της Λέσχης που πραγματοποιήθηκε στο φουαγιέ του Τεχνοχώρου στις 23 Απριλίου ήταν παρόντες  περισσότερα από δέκα  από τα μέλη της. Η σύνθεση της ομάδας είναι αντιπροσωπευτική και χαρακτηριστική...συμμετέχουν δάσκαλοι, ηθοποιοί- επαγγελματίες και ερασιτέχνες-, εργαζόμενοι σε πολιτιστικούς οργανισμούς, φιλότεχνοι, νέοι και μεσήλικες, γυναίκες και άνδρες.

Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης που ήταν ανοιχτή για κάθε ενδιαφερόμενο, πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσία του Δρ. Πλάτωνα Μαυρομούστακου, Καθηγητή της Θεατρολογίας στο Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών στη Κύπρο το Σάββατο 15 Μαίου στο Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ και πάλι. Παραβρέθηκαν περισσότερα από 30 άτομα και με αφετηρία τα θεατρικά έργα των Π.Χορν και Ιακ. Καμπανέλλη, Το Φιντανάκι και Η Αυλή των Θαυμάτων αντίστοιχα, αναπτύχθηκε το θέμα, Πώς Διαβάζεται Ένα Θεατρικό Έργο...

Φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση: